Κρεασόπιττα, η πίτα που κρύβει το φλουρί της Πρωτοχρονιάς

Ονομασία
Κρεασόπιττα, η πίτα που κρύβει το φλουρί της Πρωτοχρονιάς
Υλικά
Για την αναδεμή*: 2 κιλά κρέας πρόβειο (όχι πολύ παχύ) ή αρνί ή ανακατεμένα, 1 κιλό κρεμμύδια ξερά, αλάτι, 1 κουταλάκι μαύρο πιπέρι σε κόκκους. Για 12 φύλλα: 1,5 κιλό αλεύρι, λάδι, αλάτι, νερό
Οδηγίες εκτέλεσης
Καθαρίζουμε τα κρεμμύδια και τα βάζουμε στο νερό να καθίσουν μια νύχτα. Πλένουμε το κρέας και το ροδίζουμε στην κατσαρόλα με λάδι, λίγο βούτυρο κι ένα παλιό κρεμμύδι τριμμένο. Στη συνέχεια ρίχνουμε και τα υπόλοιπα κρεμμύδια τριμμένα να μαραθούν με μια κουταλιά της σούπας κοφτή αλάτι, προσθέτουμε νερό ώσπου να σκεπασούν τα υλικά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και τα αφήνουμε να βράσουν, ώσπου το κρέας να μαδιέται και τα κρεμμύδια να λιώσουν. Μόλις το κρέας βράσει το ξεκοκαλίζουμε, πατάμε τα κρεμμύδια με ένα πιρούνι να χυλώσουνε και τα βάζουμε όλα μαζί σε μια λεκανίτσα χωρίς πολύ ζωμό (περίπου μιάμιση κουτάλα). Τον υπόλοιπο ζωμό (περίπου τρεις κουτάλες) τον σουρώνουμε να μην έχει κόκαλα και τον κρατάμε χωριστά. Ζυμώνουμε το ζυμάρι, το χωρίζουμε σε δώδεκα κομμάτια που τα πλάθουμε στρογγυλά και τα αφήνουμε να ξεκουραστούν μισή ώρα. Στη συνέχεια ανοίγουμε δώδεκα φύλλα, εκ των οποίων τα εννιά μικρότερα που τα τοποθετούμε μέσα σε ταψί ένα - ένα και τα ψήνουμε και από τις δυο πλευρές στο βάστρο ή στο φούρνο ώσπου να ροδίσουν. Το ένα από αυτά το κρατάμε ολόκληρο και τα υπόλοιπα 8 τα τρίβουμε σε μεγάλα κομμάτια και τα κρατάμε στην άκρη. Αλείφουμε ένα τψί μπακιρένιο με 6-7 κουταλιές λάδι. Λιώνουμε βούτυρο μαζί με λάδι σε ένα τηγανάκι. Στρώνουμε τα 3 πρώτα φύλλα στο ταψί ραντίζοντάς τα ανάμεσα με το λιωμένο βούτυρο και το λάδι. Στρώνουμε από πάνω το ψημένο φύλλο, το ραντίζουμε με λίγο ζουμάκι και στη συνέχεια στρώνουμε τα τριμμένα φύλλα και σιγά-σιγά με το χέρι ρίχνουμε την αναδεμή προσέχοντας να πάει παντού και ειδικά στις άκρες όπου θα γυρίσουν τα κόθρα*. Γυρνάμε ένα-ένα τα κόθρα, τα λαδώνουμε και τα ραντίζουμε με 3-4 κουταλιές ζουμάκι. (Η πίττα αυτή από πάνω είναι ανοιχτή, δηλαδή δεν τη σκεπάζουμε με φύλλο). Ρίχνουμε την πίττα σε καμένο φούρνο και την ψήνουμε στους 200°-220° C για 3/4 της ώρας. Μόλις πάρει, μισοψημένη ακόμα, την πασπαλίζουμε με μισό κουταλάκι μαύρο πιπέρι και το υπόλοιπο ζουμί που το ρίχνουμε σιγά-σιγά με την κουτάλα και τη ρίχνουμε ξανά στο φούρνο να κοκκινίσει και να μοσχομυρίσει.
Πληροφορητής
ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 2007
Προέλευση
από την Αθανασία Τζιόβα
Συλλογή υλικού και επιμέλεια έκδοσης
Μορφωτικός Σύλλογος Κάτω Πεδινών
Τόπος Πληροφορίας
Κάτω Πεδινά (Σουδενά)
Σχόλια
Η πίττα που κρύβει το φλουρί της Πρωτοχρονιάς
Βιβλιογραφία
12 γυναίκες σε ζαγορίσιο μαγερειό
Γλωσσάρι
αναδεμή: η γέμιση, κόθρα: οι άκρες της πίττας.
Εκδόσεις
ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΤΩ ΠΕΔΙΝΩΝ
Επετειακά
Πρωτοχρονιά
Χρονολογία
2007