Ριζόπ’τα (Ριζόπιτα)

Ονομασία
Ριζόπ’τα (Ριζόπιτα)
Υλικά
Για το φύλλο: 3 ποτήρια αλεύρι, λίγο λάδι, λίγο αλάτι, νερό όσο πάρει (σφιχτή ζύμη). Για τη γέμιση: 1 ποτήρι ρύζι, 3 ποτήρια νερό, 1/2 ποτήρι ζάχαρη, κανέλα, 1 σακουλάκι σταφίδες ξανθές.
Οδηγίες εκτέλεσης
Βράζουμε τα υλικά της γέμισης ώστε να γίνει ένα σπυρωτό πιλάφι (περίπου 15 λεπτά). Χωρίζουμε τη ζύμη σε .... *(όπως σε όλες τις πίτες ακολουθούμε την ίδια διαδικασία: .......* σε σβόλια και τα αφήνουμε να ξεκουραστούν μια ώρα περίπου. Ανοίγουμε τα φύλλα με τον μπλαστ’ όσο πιο λεπτά μπορούμε, αλευρώνοντας συνέχεια την επιφάνειά του. Στρώνουμε στο ταψί τέσσερα φύλλα, βάζουμε τη γέμιση και από πάνω δύο φύλλα (ή δύο κάτω, ένα μεσιό και δύο πάνω). Γυρίζουμε καλλιτεχνικα τους κόθρους (καλά λαδωμένους, όπως είναι και η επιφάνεια της πίτας) και ψένουμε σε δυνατό φούρνο περίπου 45 λεπτά. Όταν ψηθεί τη γυρίζουμε ανάποδα σε άλλο ταψί και πασπαλίζουμε με ζάχαρη και αν θέλουμε και κανέλα.
Πληροφορητής
ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 2005
Προέλευση
Καπέσοβο Ζαγορίου
Συλλογή υλικού και επιμέλεια έκδοσης
Συνταγές: Ανδρονίκη Ζούκη - Γκούρη, Εικονογράφηση: Βικτωρία Ζούκη, Φωτογραφία Εξώφυλλου: Χημήτρης Ψυχούλας, Επιμέλεια Έκδοσης, Γλωσσάρι: Απόστολος Ντιναλέξης
Τόπος Πληροφορίας
Καπέσοβο Ζαγορίου
Σχόλια
“Η ριζόπιτα ήταν μια πίτα που φτιαχνονταν πάντα σε χαρές: γάμους, αρραβώνες, γεννητούρια κ.λ.π.(...)”
Βιβλιογραφία
“Ότι φάμε, ό,τι πιούμε κι ό,τι....” Συνταγές μαγειρικής από το Καπέσοβο.
Εκδόσεις
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΠΕΣΟΒΟΥ “Ο ΑΛΕΞΗΣ ΝΟΥΤΣΟΣ”
Χρονολογία
2005