Φακόπ’τα (Φακόπιτα)

Ονομασία
Φακόπ’τα (Φακόπιτα)
Υλικά
Για τη γέμιση: Φακή που έχει μαγειρευτεί από την προηγούμενη μέρα και έχει χυλώσει, 2-3 αυγά. Για το φύλλο: 3 φλυτζάνια αλεύρι, λίγο λάδι, λίγο αλάτι, νερό όσο πάρει για να γίνει η ζύμη λίγο σφιχτή.
Οδηγίες εκτέλεσης
Χωρίζουμε τη ζύμη σε σβόλια (συνήθως κάνουμε 5 σβόλια για 5 φύλλα: 2 κάτω, ένα μεσιό και 2 επάνω) και τα αφήνουμε να ξεκουραστούν μια ώρα περίπου. Ανοίγουμε το φύλλο με τον μπλαστ’ όσο πιο λεπτό μπορούμε, αλευρώνοντας συνέχεια την επιφάνειά του. Λαδώνουμε το ταψί μας και στρώνουμε το πρώτο φύλλο, το λαδώνουμε και αυτό καλά (δίνοντας έμφαση στα κόθρα) και στρώνουμε το δεύτερο με τον ίδιο τρόπο. Στη φακή, που πρέπει να έχει χυλώσει αρκετά, προσθέτουμε δύο - τρία αυγά και ρίχνουμε τη μισή πάνω στα φύλλα, βάζουμε το μεσαίο φύλλο, ρίχνουμε την υπόλοιπη και σκεπάζουμε με δύο φύλλα καλά λαδωμένα. Ψένουμε σε προθερμασμένο και δυνατό φούρνο μέχρι να ροδίσει. Αφού ψηθεί η πίτα, καλό είναι να την αποκ’πίσουμε σε άλλο ταψί για να μην “ιδρώσει” το κάτω μέρος.
Πληροφορητής
ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 2005
Προέλευση
Καπέσοβο Ζαγορίου
Συλλογή υλικού και επιμέλεια έκδοσης
Συνταγές: Ανδρονίκη Ζούκη - Γκούρη, Εικονογράφηση: Βικτωρία Ζούκη, Φωτογραφία Εξώφυλλου: Χημήτρης Ψυχούλας, Επιμέλεια Έκδοσης, Γλωσσάρι: Απόστολος Ντιναλέξης
Τόπος Πληροφορίας
Καπέσοβο Ζαγορίου
Βιβλιογραφία
“Ότι φάμε, ό,τι πιούμε κι ό,τι....” Συνταγές μαγειρικής από το Καπέσοβο.
Χρονολογία
2005
Εικόνα
dscn5436dscn5430dscn5445dscn5455dscn5457dscn5462dscn5468dscn5485dscn5494