ΦΩΤΙΑΔΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Δ. (1913 - )

Γεννήθηκε το 1913 στα Άνω Πεδινά Ζαγορίου. Έμαθε τα πρώτα γράμματα στο χωριό του και στα Ιωάννινα. Εισήχθη και ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο με άριστα. Ειδικεύτηκε στη Νευρολογία- Ψυχιατρική κι έγινε ο πρώτος νευρολόγος ψυχίατρος στην Ήπειρο. Έκανε μεταπτυχιακά στο Παρίσι, στον Καθηγητή LERNI και ήταν βοηθός και επιμελητής στο Νοσοκομείο του Ευαγγελισμού με διευθυντή τον Αναστασόπουλο.

Υπηρέτησε ως έφεδρος αξιωματικός του Υγειονομικού σε μονάδα της 8ης Μεραρχίας και του Νοσοκομείου και στον πόλεμο του 1940 στο πρώ­το Τάγμα Πολυβόλων Λόχων Τυφεκιοφόρων 8ης Μεραρχίας από περιοχή Καλπακίου έως την πρώτη γραμμή. Το 1948 δημιούργησε τη Νευροψυχιατρική μονάδα στο 406 Στρατιωτικό Νοσοκομείο. Διετέλεσε γραμματέας Ιατρικού Συλλόγου, ιατρός του αντιαλκοολικού αγώνα άνευ αμοιβής, μέλος πρωτοβάθμιων και δευτεροβάθμιων Υγειονομικών Επιτροπών. Συνεργάστηκε με τη Μητρόπολη και το Ίδρυμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Εισήγαγε τη θεραπεία με ηλεκτροσόκ και έγραψε εργασίες στην Ελληνική και τη Γαλλική γλώσ­σα. Διετέλεσε Πρόεδρος της Εφορίας Εθνικού Σταδίου Ιωαννίνων. Τιμήθη­κε με μετάλλιο από το στρατό και από τον Ιατρικό Σύλλογο. Είχε ιδιαίτερη ικανότητα στη διάγνωση και είχε τη βαθιά εκτίμηση των συ­ναδέλφων του. Οι νέοι νευρολόγοι ψυχίατροι τον έβλεπαν σαν δάσκαλο. Η διατριβή του είχε σημαντική απήχηση και αποτέλεσε έναυσμα νεότερων επιστημονικών ερευνών σε πανευρωπαϊκή κλίμακα.

Βιβλιογραφία

Φωτιάδου Ερμηνεία, Ιατροί, Βίοι Παράλληλοι 1870 - 1943, Ιωάννινα, 1997, 116 - 118