ΤΖΙΜΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ (1958 - )

Γεννήθηκε στη Λάϊστα Ζαγορίου. Αφού τελείωσε τη Ζωσιμαία Σχολή Ιωαν­νίνων σπούδασε στο Τμήμα Οπτικοακουστικών Σπουδών στο Όγδοο Πανεπιστήμιο Παρισίων – Paris VIII / Vincennes. Από το 1985 δίδαξε ως Επίκουρος και ως Πρωτοβάθμιος Καθηγητής στο Τμήμα φωτογραφίας του ΤΕΙ Αθήνας.

Είναι εκδότης και Διευθυντής του περιοδικού ΦΩΤΟγράφος από την έκδοσή του το 1989 και τακτικό μέ­λος του ΔΙΚΑΤΣΑ στις επιτροπές κρίσεως τίτλων σπουδών Φωτογραφίας - Κινημα­τογράφου από το 1987. Συμμετέχει σε κριτικές επιτροπές διαφό­ρων φωτογραφικών διαγωνισμών (Fuji Awards, ΣΕΚΑΦ, ΠΑ.ΠΟ.Κ., ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΝΕΑΣ ΓΕΝΙΑΣ, κ.ά.), σε διεθνή συνέδρια φωτογρα­φικού τύπου (Τ.Ι.Ρ.Α. – Τechnical Imaging Press Association), Ρώμη 1993, Λονδίνο 1995. Πραγματοποιεί διαλέξεις και ομιλίες σε διάφορες λέσχες και σωματεία ερασιτεχνών φωτογράφων και διοργανώνει εκθέσεις φωτογραφίας και εκδηλώσεις. Επιμελήθηκε την αναδρομική έκθεση φωτο­γραφίας του Δ. Χαρισιάδη, που έλαβε χώρα στο Παρίσι το 1996 για το Διεθνή Μήνα Φω­τογραφίας.

Το Μάρτιο του 1977 κι ενώ ήταν ακόμη μαθητής Λυκείου πραγματοποιήθηκε έκθεση φωτογραφίας στην Εταιρεία Ηπει­ρωτικών Μελετών στα Ιωάννινα, η οποία σημείωσε μεγάλη επιτυχία με αποτέλεσμα να μεταφερθεί με εντολή του Νομάρχη και στην Πρέβεζα. Συμμετείχε σε ομαδική έκθεση φωτογρα­φίας Νέων Ελλήνων φοιτητών στο Παρί­σι το 1983 και στην Έκθεση φωτογραφίας «Ηπειρωτικά '83».

Έργα του αποτελούν τα :

Δημήτρης Χαρισιάδης, Φωτογραφίες 1911-1993, δίγλωσσο, 168, 138 φωτογραφίες, εκδόσεις ΦΩΤΟγράφος

Επιστημονική και τεχνική επιμέλεια του βιβλίου «Η εγκυκλοπαίδεια της Πρακτικής Φωτογραφίας», εκδόσεις ΑΔΑΜ.

Γενική επιμέλεια της έκδοσης του βιβλίου «Περί φωτογραφίας» της Susan Sontag, (1993).

Έχει επιμεληθεί εκδόσεις διαφόρων φωτογραφικών βιβλίων από τις εκδόσεις ΦΩΤΟγράφος:

Οδηγός Ελληνικής Φωτογραφίας (1992).

Φίλιππος Μαργαρίτης: Ο πρώτος Έλληνας Φωτογράφος (1990).

Βούλα Παπαϊωάννου: Μαρτυρίες από την κατοχική Ελλάδα (1990).

Πρακτική εγκυκλοπαίδεια Φωτογραφίας (εκδόσεις ΑΔΑΜ) (1996).

Φωτογραφία και κοινωνία της Gisele Freud (1996).

Βιβλιογραφία

Τσέτσης Χρήστος, Οι Ηπειρώτες, άνθρωποι των Γραμμάτων και των Τεχνών, Γιάννινα, Εκδ. Τυποεκδοτική Ηπείρου ΕΠΕ, 2003, 427 - 428