ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΔΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ (1929 - 2000)

Καταγόταν από την Καλωτά Ζαγορίου. Υπηρέτησε για πολλά χρόνια στην Τοπική Αυτοδιοίκηση από τη θέση του Κοινοτικού Γραμματέα στις Κοινότητες Ανθρακίτη, Διποτάμου και Φραγγάδων. Διετέλεσε αιρετός Πρόεδρος της Κοινότητας Φραγγάδων. Αγαπούσε με πάθος τον τόπο του.

Με μεγάλες προσπάθειες συνέβαλε στη βελτίωση της εικόνας του μοναστηρίου του Βισοκού. Ήταν μέλος του Κέντρου Ερευνών Ζαγορίου και Γενικός Γραμματέας της Ιστορικής και Λαογραφικής Εταιρείας Ζαγορίου. Συνέβαλε στο στήσιμο του αγάλματος της «Γυναίκας του Ζαγοριού» καθώς και στην ανασυγκρότηση του αρχείου του περιοδικού «Το Ζαγόρι μας».

Το 1988 εξέδωσε το βιβλίο «Οι Φραγγάδες», όπου κατέγραψε πολλές σκηνές του βίου του χωριού του και προσωπικά του βιώματα. Το 1999 εξέδωσε το «Ζοφερές αναμνήσεις». Ήταν φιλομαθής και ερευνούσε συνεχώς παλιά αρχεία και λαογραφικές συλλογές. Για μεγάλο διάστημα είχε αναλάβει την έκδοση του περιοδικού «Η Καλουτά μας».

Βιβλιογραφία

Θεοδώρου Σάββας, Στη μνήμη του Θανάση Σακελλαρίδη, Το Ζαγόρι μας 273 (2001) 8

Τζιόβας Φρίξος, Κατάλογος Συγγραφέων Περιοχής Ζαγορίου. (Από τον Μεθόδιο Ανθρακίτη έως σήμερα), Γιάννινα, Εκδ. Το Ζαγόρι μας, 1990, 56