ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΚΩΣΤΑΣ ΗΛ. (1874 - 1964)

Γεννήθηκε στο Καπέσοβο Ζαγορίου, αλλά ο πατέρας του Παπαγιώργης καταγόταν από την Μπάγια Ζαγορίου. Έμαθε τα πρώτα γράμματα στη γενέτειρά του κι έπειτα φοίτησε στη Ζωσιμαία Σχολή Ιωαννίνων, από όπου αποφοίτησε το 1892. Ακολούθως υπηρέτησε ως δάσκαλος σε αρκετά χωριά του Ζαγορίου, όπως το Δοβρίνοβο (Ηλιοχώρι), Καπέσοβο, Μπάγια, Μονοδέντρι, Δόλιανη. Έπειτα δίδαξε στο Συρράκο και το 1911-1912 στο Σωποτσέλι, όπου απέκτησε μεγάλη φήμη και παρέμεινε μέχρι το 1931. Το 1926 έλαβε το βαθμό του Εισηγητή.

Στην πνευματική του δραστηριότητα εντάσσονται διάφοροι πανηγυρικοί και επιμνημόσυνοι λόγοι τους οποίους εκφώνησε σε διάφορες περιπτώσεις. Επίσης, το 1891 είχε συγγράψει μια ολιγοσέλιδη ιστορία με τίτλο «Ολίγα περί Ζαγορίου και της κώμης Καπεσόβου», όπου υπάρχει μια αρκετά καλή περιγραφή του χωριού του εκείνη την εποχή. Αναφέρεται, επίσης, ότι δημοσίευσε άρθρα του στην εφημερίδα «Ζαγορισιακά Νέα» το διάστημα 1928 – 1920.

Πέρα από το διδασκαλικό του έργο ανέπτυξε συνδικαλιστική δράση. Υπήρξε πρωτεργάτης στην ίδρυση του διδασκαλικού Συλλόγου Ζαγορίου. Διετέλεσε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου για αρκετό χρονικά διάστημα.

Βιβλιογραφία

Λαζαρίδης Κώστας Π., Ο δάσκαλος Κωστάκης Ηλ. Παπαγεωργίου και το Καπέσοβο - Ζαγορίου, Μικρή Ζαγοριακή Βιβλιοθήκη Αριθ. 3, Γιάννινα 1969