ΠΑΛΗΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ (1894 - 1985)

Γεννήθηκε στο Δίλοφο Ζαγορίου. Εδώ τέλειωσε το Σχολαρχείο. Αφού αποφοίτησε από το Γυμνάσιο Καρδίτσας-Θεσσαλίας, σπούδασε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπι­στημίου Αθηνών. Διετέλεσε επιμελητής χειρουργικής κλινικής, καθώς και του Γαλλικού Νοσοκομείου της Αθήνας υπό τη διεύθυνση του Καθηγητή Γερ. Φωκά. Υπηρέτησε ως μόνιμος αξιωματικός (γιατρός) του πολεμικού Ναυτικού, από το οποίο αποστρατεύτηκε με το βαθμό του Αντιπλοιάρχου. Στο διάστημα 1926 - 1932 έλαβε μετεκπαίδευση στο Παρίσι. Μάλιστα, διετέλεσε κι εδώ Επιμελητής της Κλινικής (Διευθυντής του εργαστηρίου «πειραματικών ερευνών εναντίον του Καρ­κίνου») του Γάλλου Καθηγητή του Πανεπιστημίου και Ακαδημαϊκού Pierre Del Bet, καθώς και μέλος της «Εταιρείας Ανατομίας».

Συνέγραψε πολλές μελέτες σε σημαντικά επιστημονικά περιοδικά του Παρισιού και το «Occlusion Intestina le et appendicite» με πρόλογο του Pierre Del Bet. Το πόνημα αφορά στις βλάβες που επιφέρει η σκωληκοειδής απόφυσις. Όταν επέστρεψε στην Ελλάδα διετέλεσε Διευθυντής της χειρουργικής κλινικής του «προσφυγικού Νοσοκομείου», της χειρουργικής κλινικής του Νοσοκομείου «Η Ελπίς» και Διευθυντής της χειρουργικής κλινικής του Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός», όπου υπηρέτησε τριάντα χρόνια, μέχρι το 1970. Τέλος, έλαβε τον τίτλο του Καθηγητή του Πανεπιστημίου.

Υπήρξε Πρόεδρος και Σύμβουλος της Ριζαρείου Σχολής για 35 χρόνια, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας της Αθήνας και Βουλευ­τής του Νόμου Ιωαννίνων. Τέλος, κληροδοτώντας ένα σημαντικό ποσό για ίδρυμα σε χω­ριό του Ζαγορίου εντάχθηκε στους ευεργέτες της Ηπείρου. Το έργο του είναι σημαντικό και αποτελείται από πολυάριθμες επιστημονικές μελέτες.

Έργα του :

Η εντερική απόφραξις κατόπιν σκωληκοειδεκτομής, Αθήνα 1933.

Μετατραυματική αλλοιώσεων κατόπιν εγχειρήσεων σκωληκοειδίτιδος (στα γαλλικά).

Βιβλιογραφία

Θεοδώρου Σάββας, Μνήμη Λογίων του Ζαγορίου του αιώνα που πέρασε, Το Ζαγόρι μας, 261 (2000) 11

Κραψίτης Βασίλης, Λόγιοι της Ηπείρου (1430-1912), Τόμος Α’, Αθήνα, 1979, 333-334

Τζιόβας Φρίξος, Κατάλογος Συγγραφέων Περιοχής Ζαγορίου. (Από τον Μεθόδιο Ανθρακίτη έως σήμερα), Γιάννινα, Εκδ. Το Ζαγόρι μας, 1990, 44