ΚΟΝΤΟΠΑΝΟΣ ΑΛΚΙΒΙΑΔΗΣ (1893 - 1955)

Γεννήθηκε στα Δολιανά, όπου και έλαβε τη στοι­χειώδη μόρφωση. Μετά την αποφοίτησή του από τη Ζωσιμαία Σχολή γράφτηκε στη Φιλοσοφική Σχολή της Αθήνας και αφού επέστρεψε στην Ήπειρο υπηρέτησε για δεκαετίες ως Καθηγητής σε διάφορα σχολεία της πόλης των Ιωαννίνων.

Είχε ξεχωριστή παιδεία και αφιερώθηκε στην πνευματική παράδοση του Ηπειρωτικού χώρου. Υποστήριζε την ενότητα της ιστορίας της Ηπείρου και προσπάθησε να στρέψει τους λόγιους της εποχής του στην ανάδειξη των λαογραφικών θησαυρών της. Οραμα­τίστηκε την έκδοση ενός περιοδικού, που θα μετέφερε κάθε στοιχείο του παρελθόντος και θα κατέγραφε την καθημερινή πνευματική ζωή της Ηπείρου. Με τη συνδρομή του τότε Μητροπολίτη των Ιωαννίνων Σπυρίδωνα (Βλάχου) — του κατοπινού Αρχιεπίσκοπου Αθηνών — στο περιβάλλον του οποίου ζούσε και κινούνταν ο στόχος του υλοποιήθηκε. Το 1926, με την επιμέλεια των Περικλή Βιζουκίδη (Βερολίνο), Γεώργιου Αναγνωστόπουλου (Αθήνα) και Αλκιβιάδη Κοντοπάνου (Γιάννινα) εκδόθηκε το περιοδικό σύγγραμμα «Ηπειρωτικά Χρονικά». Ο Αλκιβιάδης Κοντοπάνος ανέλαβε την επιμέλεια ύλης, τη συγγραφή των προλογικών σε διάφορους τόμους σημειωμάτων και άλλα.

Παράλληλα, έκανε διαλέξεις και διοργάνωνε παραστάσεις κλασικών έργων στα Γυμνάσια που δίδασκε. Έτσι, συνέβαλε σημαντικά στην ανανέωση της μεγάλης παράδοσης της Ηπείρου.

Βιβλιογραφία

Κραψίτης Βασίλης, Λόγιοι της Ηπείρου (1430-1912), Τόμος Α’, Αθήνα, 1979, 131-132

Σούρλας Ευριπίδης, Αλκιβιάδης Κοντοπάνος. Ενώ συμπληρούται διετία από το θάνατό του, Ηπειρωτική Εστία 6 (1957), 899 - 900