ΖΑΜΠΑΚΙΔΗΣ ΑΡΙΣΤΟΦΑΝΗΣ Δ. (1953 - )

Γεννήθηκε στα Κάτω Πεδινά και από το 1963 κατοίκησε στα Άνω Πεδινά Ζαγορίου Ιωαννίνων. Μετά τις εγκύκλιες σπουδές του στο Γυμνάσιο της Κόνιτσας, εισήχθη στη θεολογική σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, από την οποία αποφοίτησε το 1977. Υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία ως έφεδρος αξιωματικός. Στη Διεύθυνση Θρησκευτικού του Γ.Ε.Ε.Θ.Α. ήταν υπεύθυνος σύνταξης του περιοδικού «Ο Φρουρός». Την ίδια περίοδο παρουσίασε δεκάδες εκπομπές από τον τηλεοπτικό και ραδιοφωνικό σταθμό της τότε Υ.ΕΝ.Ε.Δ. Τα έτη 1991 - 1993 φοίτησε στο μεταπτυχιακό τμήμα του Θεολογικού Τμήματος της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης από το οποίο έλαβε Δίπλωμα Ειδίκευσης. Στη συνέχεια, αναγορεύθηκε διδάκτωρ θεολογίας στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και στο γνωστικό αντικείμενο της Χριστιανικής Αγωγής.

Από το 1985 μέχρι σήμερα προσέφερε κατηχητικό, παιδαγωγικό και κοινωνικό έργο, αφού συνεργάσθηκε με την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών, τις Ιερές Μητροπόλεις Θεσσαλονίκης, Νεαπολέως, Βέροιας, Κίτρους και Κασσανδρείας, καθώς και με ιεραποστολικούς συλλόγους. Οργάνωσε, με τη συνεργασία εκπαιδευτικών διαφόρων ειδικοτήτων και πολιτιστικών φορέων, ημερίδες και συνέδρια για μαθητές, φοιτητές και επιστήμονες.

Εργάσθηκε στη Ν.Ε.Λ.Ε. Θεσσαλονίκης ως υποστηρικτής - επιμορφωτής για την υλοποίηση Προγράμματος Κοινωνικής Ένταξης Παλιννοστούντων (κυρίως Ποντίων και Βορειοηπειρωτών) και δίδαξε την ελληνική γλώσσα.
Επί δύο χρόνια υπήρξε υπεύθυνος του παιδαγωγικού κατηχητικού έργου από στο Κέντρο Νεότητας της ενορίας του Αγίου Τίτου Ηρακλείου Κρήτης.
Από το 1995 υπηρετεί ως Μόνιμος Καθηγητής Ανωτέρων Παιδαγωγικών Σχολών στη Ανωτέρα Εκκλησιαστική Σχολή Κρήτης και από το 2001 στην Α.Ε. Θεσσαλονίκης.

Το 1998 εξέδωσε το βιβλίο «Ο αποκρυφισμός και οι έφηβοι» με ψυχοπαιδαγωγικό περιεχόμενο. Κατά καιρούς δημοσίευσε επιστημονικά άρθρα και μελέτες σε περιοδικά, εφημερίδες και επιστημονικές επετηρίδες.
Αγωνίσθηκε επί πολλά χρόνια για τη διαπαιδαγώγηση της ελληνικής νεολαίας, στην οποία αφιέρωσε μεγάλο μέρος των νεανικών του χρόνων.

Τα δύο σημαντικότερα έργα του είναι :

Ο αποκρυφισμός και οι έφηβοι, Θεσσαλονίκη, Μυγδονία, 1988

Νεόφυτος Δούκας, Ο ηπειρώτης λόγιος ιερομόναχος και το εκπαιδευτικό του έργο: Συμβολή στην ιστορία της νεοελληνικής εκπαιδεύσεως, Θεσσαλονίκη, Αφοί Κυριακίδη, 2005