ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ (1914 - 1988)

Γεννήθηκε στα Ιωάννινα το 1914, αλλά καταγόταν από το Ζαγόρι. Αρχισε τις γυμνασιακές του σπουδές στη Ζωσιμαία Σχολή Ιωαννίνων και τις συνέχισε στο Γυμνάσιο Κέρκυρας απ’ όπου και αποφοίτησε. Το 1932 εισήχθη στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και πήρε το πτυχίο Ιατρικής το 1938. Παρακολούθησε ένα έτος Παθολογίας στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» κι έπειτα εργάστηκε ως βοηθός στη Β' Χειρουργική Κλινική του «Ευαγγελισμού». Εκπαιδεύτηκε στη Σχολή Εφέδρων Αξιωματικών στη Σύρο το 1939 και κατά τον Ελληνοϊταλικό πόλεμο υπηρέτησε ως Έφεδρος Ανθυπίατρος στο Β' Ορει­νό Χειρουργείο της 8ης Μεραρχίας στα ελληνοαλβανικά σύνορα. Το Δεκέμ­βριο του 1944 επιστρατεύτηκε στο Σύνταγμα Μακρυγιάννη και στη συνέχεια αποσπάστηκε στον «Ευαγγελισμό» για την κάλυψη χειρουργικών αναγκών. Αποστρατεύτηκε το 1945, αφού προηγουμένως υπηρέτησε για ένα χρόνο στο Στρατιωτικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων.

Το 1943 εργάστηκε στην Αθήνα στη Γ' Χειρουργική Κλινική του «Ευαγγελισμού» ως πρώτος βοηθός του Καθηγητή Κ. Παλιού και κατόπιν ως Επιμελητής. Το 1945 διορίστηκε Διευθυντής της Χειρουργικής Κλινικής του Νοσοκομείου «Γ. Χατζηκώστα» στα Ιωάννινα, όπου και παρέμεινε μέχρι τη συνταξιοδότησή του το 1978. Παράλληλα, στα Ιωάννινα διηύθυνε ιδιωτική κλινική Γενικής Χειρουργικής.

Μετεκπαιδεύτηκε στη θωρακοχειρουργική στο Νο­σοκομείο «Σωτηρία» στην Αθήνα και στη συνέχεια οργάνωσε και έθεσε σε λει­τουργία το Χειρουργικό Τμήμα του Σανατορίου Ηπείρου στα Ιωάννινα. Βοήθησε στην εκπαίδευση των Εθελοντών Αδελφών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και τιμήθηκε από το Κεντρικό Διοικη­τικό Συμβούλιο του Ε.Ε.Σ. με αργυρό μετάλλιο.

Συνέγραψε τις εξής επιστημονικές εργασίες:

«Οξεία λεμφαδενίτις μεσεντερίου» (σε συνεργασία με τον ιατρό Απόστολο Τόλη). Δημοσιεύτηκε στο Δελτίο της Παιδιατρικής Εταιρείας.

«Πλάγιον εξάρθρημα αγκώνος». Ανακοινώθηκε και δημοσιεύτηκε στα Νοσοκομειακά Χρονικά του Ευαγγελισμού.

«Συγγενείς κύστεις χοληφόρων οδών» (σε συνεργασία με τον ιατρό Απόστολο Τόλη).

«Νευρίνωμα στομάχου αιμοραγούντος».

Υπήρξε μέλος του Δ.Σ. του Ιατρικού Συλλόγου Ιωαννίνων για πολλά χρόνια.

Υπήρξε λάτρης του αθλητισμού. Ήταν ο ίδιος αθλητής στίβου στα νεανικά του χρόνια και εργάστηκε σε όλη του τη ζωή για την ανά­πτυξη του αθλητισμού στην πόλη των Ιωαννίνων. Για την προσφορά του τιμήθηκε από τους αρμόδιους φορείς. Τον Αύγουστο του 1996 ο ΠΑΣ Γιάννινα του απένειμε βραβείο τιμώνοντας τον μεταθανάτια για την προσφορά του.

 

Βιβλιογραφία

Φωτιάδου Ερμηνεία, Ιατροί, Βίοι Παράλληλοι 1870 - 1943, Ιωάννινα, 1997, 68 – 69