ΑΔΑΜΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ Δ. (1857 - 1923)

Γεννήθηκε στο χωριό Δόλιανη Ζαγορίου, όπου έμαθε και τα πρώτα γράμματα. Έπειτα σπούδασε στη Ζωσιμαία Σχολή. Έγινε έμπορος κι απέκτησε σημαντική περιουσία. Ταξίδευε συνέχεια στο Βόλο, όπου κατείχε το κτίριο «Καφενείον η Ήπειρος», το οποίο βρισκόταν στον κεντρικότερο δρόμο της πόλης κι αποτελούσε σημείο συγκέντρωσης όλων των Ηπειρωτών.

Ήταν μορφωμένος, λόγιος και λογοτέχνης. Υπήρξε υποστηρικτής της δημοτικής γλώσσας, του Αλέξανδρου Δελμούζου και του Δημητρίου Γληνού. Έγραψε με το ψευδώνυμο «Αδάμ – Αδάμ» λογοτεχνικά παιδικά διηγήματα, που δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό «Η διάπλασις των Παίδων». Τα διηγήματά του εκδόθηκαν σε ειδικό τόμο από το Γλωσσοεκπαιδευτικό Σωμαρείο «Εκπαιδευτικός Όμιλος» με τον τίτλο «Από το χωριό μου».

Από το «Βρισιά ή βραβείο» παραθέτουμε ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα :

« - Να σου πω δάσκαλε, του λέει ο Κυρχρίστος. Σε άκουσα προχτές που έλεγες στο σκολειό σ’ ένα παιδί κι έφυγα πεισμωμένος : «Εσύ δεν είσαι για γράμματα, του είπες, εσύ είσαι για χωραφάς και για να φυλάς γιλάδια». Κι είδα που γέλασαν τ’ άλλα τα παιδιά.

Ε, θα χαθούμε, δάσκαλε αν πάμε και τώρα έτσι∙ και ξέρεις πώς μπορεί να σωθούμε ; Αυτό που είπες προχτές στο παιδί για βρισιά, όταν ακούσω μια μέρα να το πης στο παιδί για βραβείο…Τι με κοιτάς παράξενα ; Εκεί στον κόσμο που γύριζα τόσα χρόνια είδα πως το σκολειό είνε πολύ αγαπημένο με τη γη, δεν είνε όπως εδώ εχτρός της. Εκεί δεν τα μαθαίνουν τα παιδιά μονάχα ν’ αγαπούν την πατρίδα τους σα μια έμορφη ζωγραφιά, μα ν’ αγαπούν και το χώμα της∙ κι όχι μοναχά ν’ αγαπούν σαν εμάς τα γάργαρα νερά μα και τα ποτιστικά της,

Η μεγαλύτερη επιστήμη είνε σήμερα, δάσκαλε, να μαθαίνουν τα παιδιά να ζουν ευτυχισμένα στα σπίτια τους και να μην αφήνουν το χωμί στα πόδια τους για να το καρτερούν απ’ την τύχη στα ξένα.

- Θεός συχωρέσ’ τον πατέρα σου, φωνάζει ο Γερομπίρος, εγώ Κυρχρίστο θα τον μερώσω για την αμαρτία σου. Έτσι μυαλωμένος ήταν κι ο πατέρας σου κι ο παππούς σου».

Βιβλιογραφία

Αδαμίδης Βασίλης, Βρισιά ή βραβείο;, Το Ζαγόρι μας 32 (1980) 4

Σομπότης Χαρίλαος Χ., Βασίλειος Δημητρίου Αδαμίδης. Ο Άνθρωπος – Λόγιος – Έμπορος - Λογοτέχνης, Ηπειρωτική Εταιρεία 153 (1989) 111 - 113

Τζιόβας Φρίξος, Κατάλογος Συγγραφέων Περιοχής Ζαγορίου. (Από τον Μεθόδιο Ανθρακίτη έως σήμερα), Γιάννινα, Εκδ. Το Ζαγόρι μας, 1990, 5