Γυφτόκαμπος - Σαρακατσάνικη Στάνη

ΓΥΦΤΟΚΑΜΠΟΣ

Η Σαρακατσάνικη Στάνη, βρίσκεται στη θέση Γυφτόκαμπος, που ανήκει στο Δημοτικό Διαμέρισμα Σκαμνελίου και απέχει 10 km από το Σκαμνέλι. Αποτελεί πρωτοβουλία της Αδελφότητας Σαρακατσαναίων Ηπείρου.

Σε έκταση περίπου 20 στρεμμάτων δημόσιου δάσους, κατάφυτου από έλατα και πεύκα, που παραχωρήθηκε κατά χρήση στην Αδελφότητα από το Υπουργείο Γεωργίας, κατασκευάστηκε ένα σύμπλεγμα που προσπαθεί να αποδώσει όσο γίνεται πιο πιστά το περιβάλλον της σαρακατσάνικης ζωής.

Θεμελιώδες χαρακτηριστικό της ζωής αυτής ήταν η νομαδική και ημινομαδική κτηνοτροφία, που υπαγόρευε τις μετακινήσεις των Σαρακατσαναίων από τους ορεινούς όγκους της Πίνδου στις πεδιάδες της Ηπείρου και της Αιτωλοακαρνανίας.

Η Αδελφότητα έχει αναπαραστήσει κονάκια, μαντρί, στρούγκα, κιόσκι, αργαλειό, τυροκομείο, δασκαλοκάλυβο, εκκλησάκι κ.α., προκειμένου να σκηνογραφήσει τον παλαιό τρόπο ζωής. Όλα αυτά πλαισιώνονται από μια αίθουσα Μουσείου, και μια αίθουσα κυλικείου, για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών.

Στον ειδικά διαμορφωμένο πλακοστρωμένο χώρο με σκέπαστρο, από το έτος 1979, κάθε πρώτο Σαββατοκύριακο του Αυγούστου γίνεται πανηπειρωτικό αντάμωμα Σαρακατσαναίων.