Τσεπέλοβο - Οικία Δαλέση ή Νταλέση

Διώροφη κατοικία, σήμερα οικόπεδο εγγονών Δαλέση. Είναι καταχωρισμένη ως οικία Πελαγίας Γερασίμου, πρώην οικία Δαλέση. Είχε χαρακτηριστεί διατηρητέο ιστορικό μνημείο (ΦΕΚ 404/Β/6-7-1965).
Τσεπέλοβο
Περιγραφή διακόσμου

Από μία ασπρόμαυρη φωτογραφία, που αποτυπώνει μισοκατεστραμμένο τμήμα του εσωτερικού γραπτού διακόσμου της κατεδαφισμένης πια οικίας, γίνεται φανερό ότι ο διάκοσμος αναπτυσσόταν σε οριζόντιες επάλληλες ζώνες. Η ζωφόρος έφερε συμβατικά τοπία με κτήρια και δέντρα μέσα σε ελλειπτικά πλαίσια, ενώ στη μεσαία ζώνη κυριαρχούσαν ροκοκό φυτικά μοτίβα και μπουκέτα με άνθη.

Παρατηρήσεις

Ο Τσεπελοβίτης Δημήτριος Νταλέσης ή Δαλέσης ή Δαλές ήταν μέγας εκμισθωτής κτημάτων στο Βουκουρέστι. Η σύζυγός του Ελένη, μετά το θάνατό του έγινε κάτοχος της μεγάλης περιουσίας του ανδρός της, ενώ όταν απεβίωσε και η ίδια, το έτος 1922, κληροδότησε την περιουσία της στο Δήμο Βουκουρεστίου, ο οποίος ανήγειρε αίθουσα συναυλιών, γνωστή και σήμερα ως «Salla Dalles».

Η φωτογραφία από την οποία έγινε η περιγραφή του διακόσμου βρίσκεται στο αρχείο της 6ης Εφορείας Νεοτέρων Μνημείων και είναι καταχωρισμένη με την ένδειξη: οικία Πελαγίας Γερασίμου.

Εικόνες
oikia-dalesi

Στέφανος Τσιόδουλος, Η ζωγραφική των σπιτιών του Ζαγορίου, τέλη 18ου - αρχές 20ού αιώνα. Ιστορική και πολιτισμική προσέγγιση, Ριζάριο Ίδρυμα, Αθήνα 2009