Κάτω Πεδινά - Οικία Κοντούρη

Διώροφη κατοικία. Κατοικείται περιστασιακά.
Κάτω Πεδινά
Διακοσμημένοι χώροι

Προθάλαμος της κρεβάτας.

Κατάσταση τοιχογραφιών
Πολύ καλή.
Περιγραφή διακόσμου

Γιρλάντα με λουλούδια και στέμμα στο μέσον της.

Επιγραφές

Λίθινη εγχάρακτη επιγραφή στον εξωτερικό τοίχο: «ΟΙΚΙΑ ΙΩΑΝΝΟΥ / Μ: ΚΟΝΤΟΥΡΗ / 1861 / Μηνος Σεπτεμβριου 20».

Παρατηρήσεις

Ο κτήτορας Ιωάννης Μ. Κοντούρης ασκούσε εμπορικές δραστηριότητες στη Ρωσία. Φωτογραφικό πορτρέτο του σε γεροντική ηλικία υπάρχει αναρτημένο στο χώρο της κρεβάτας. Ο γιος του Ξενοφώντας Κοντούρης ήταν βιομήχανος στα Γιάννινα. Παντρεύτηκε τη Χαρίκλεια Χαντέλη και απέκτησαν το Γεώργιο, που παντρεύτηκε τη Γιαννιώτισσα Ελπινίκη Ιωαννίδη. Πρόγονός της ήταν ο Δημήτριος Ιωαννίδης, διερμηνέας του Αυστροουγγρικού προξενείου στην πόλη των Ιωαννίνων. Ελαιογραφικό πορτρέτο του είναι αναρτημένο στην κρεβάτα της οικίας Κοντούρη. Το πορτρέτο πρέπει να φιλοτεχνήθηκε γύρω στα 1860-80. Μετά το Δημήτριο ανέλαβε καθήκοντα διερμηνέα ο γιος του Ορέστης Ιωαννίδης. Η σύζυγος του Δημητρίου Ιωαννίδη, Πηνελόπη, ήταν εγγονή του Κουκουλιώτη Μάνθου Οικονόμου, ο οποίος είχε διατελέσει γραμματέας του Αλή πασά. Παλαιότερα ήταν διακοσμημένο και ένα μαντζάτο, αλλά οι τοίχοι του καλύφτηκαν με χρώμα το 1913. Οι συνθέσεις παρίσταναν κυνηγούς, πουλιά και άνθη. Η πρωτοβουλία για τη διακόσμηση οφείλεται στον Ξενοφώντα Κοντούρη. Ο Ξενοφών Κοντούρης πέθανε στις αρχές Δεκεμβρίου του 1916 στα Κάτω Πεδινά. Σύμφωνα με οικογενειακή παράδοση, οι διακοσμήσεις της οικίας πραγματοποιήθηκαν το 1912 από Χιονιαδίτες ζωγράφους.

Πληροφορητές / ιδιοκτήτες
Ξενοφώντας Κοντούρης, σημερινός ιδιοκτήτης και γιος του Γεωργίου Κοντούρη και της Ελπινίκης Ιωαννίδη. Επάγγελμα: γεωπόνος. Τόπος μόνιμης διαμονής: Ιωάννινα.
Εικόνες
oikia-kontouri

Στέφανος Τσιόδουλος, Η ζωγραφική των σπιτιών του Ζαγορίου, τέλη 18ου - αρχές 20ού αιώνα. Ιστορική και πολιτισμική προσέγγιση, Ριζάριο Ίδρυμα, Αθήνα 2009