Άνω Πεδινά - Οικία Κανίκη

Διώροφη κατοικία. Κατοικείται περιστασιακά.
Άνω Πεδινά
Κατάσταση τοιχογραφιών
Κάποιες έχουν καταστραφεί λόγω οικοδομικών εργασιών και κάποιες έχουν αποτοιχιστεί και συντηρηθεί.
Περιγραφή διακόσμου

Αναπτυσσόταν σε οριζόντιες ζώνες. Στην άνω ζώνη διατάσσονταν ορθογώνια διάχωρα με άνθινα ροκοκό μοτίβα. Μέσα σε οβάλ πλαίσια απεικονίζονταν εξοχικά τοπία. Το ένα περιλάμβανε οικοδομικό συγκρότημα σε οριζόντια διάταξη και το άλλο πλοίο να πλέει σε ποτάμι. Στη μεσαία ζώνη διατάσσονταν ορθογώνια πλαίσια με άνθινο διάκοσμο.

Παρατηρήσεις

Από την οικογένεια Κανίκη βγήκε ο αγιογράφος Λάζος ή Λάζαρος Κανίκης, ο οποίος εργάστηκε σε εκκλησίες της περιοχής την πρώτη εικοσαετία του19ου αιώνα.

Ο διάκοσμος έχει αποτοιχιστεί και συντηρηθεί από το συντηρητή Ιωάννη Λιούγκο, ο οποίος και διέθεσε το σχετικό φωτογραφικό υλικό. Δεν έχει ακόμη επανατοποθετηθεί. Τα διακοσμητικά μοτίβα της παραπάνω οικίας, συγκρινόμενα με αντίστοιχα άλλων οικιών, πρέπει να αποδοθούν στο γ΄ τέταρτο του 19ου αιώνα. Επομένως, μάλλον πρέπει να αποκλειστεί η περίπτωση να έχουν ζωγραφιστεί από το Λάζαρο Κανίκη.

Εικόνες
oikia-kaniki

Στέφανος Τσιόδουλος, Η ζωγραφική των σπιτιών του Ζαγορίου, τέλη 18ου - αρχές 20ού αιώνα. Ιστορική και πολιτισμική προσέγγιση, Ριζάριο Ίδρυμα, Αθήνα 2009