Κήποι - Οικία Στυλίδου (σήμερα Βαγγελιώς Δέρβα)

Διώροφη κατοικία. Λειτουργεί ως ξενώνας. Έχει χαρακτηριστεί ιστορικό διατηρητέο μνημείο (ΦΕΚ 900/Β/13-12-1993).
Κήποι
Διακοσμημένοι χώροι

Ανώγειο: «χειμωνιάτικο» μαντζάτο.

Κατάσταση τοιχογραφιών
Πολύ καλή.
Περιγραφή διακόσμου

Διάταξη σε τρεις οριζόντιες ζώνες. Οι δύο ανώτερες παριστάνουν μέσα σε ορθογώνια πλαίσια απλά άνθινα ροκοκό μοτίβα. Στη μεσαία ζώνη αναπτύσσονται παραπετάσματα τα οποία συστρέφονται γύρω από κιονίσκους και περιβάλλουν άνθινα μοτίβα. Στην ίδια ζώνη απεικονίζεται ανθρωπομορφικός ήλιος με ακτίνες. Στην ανώτερη ζώνη (ζωφόρος) μία σύνθεση παριστάνει ποταμόπλοιο με φουγάρα που καπνίζουν, ενώ μία άλλη παριστάνει τοπίο με σχηματοποιημένο κτιριακό συγκρότημα, δέντρα και ζώα (πουλί και σκύλο). Η κατώτερη ζώνη απομιμείται ορθομαρμάρωση. Τέλος, στη φούσκα του γύψινου τζακιού απεικονίζονται δικέφαλος αετός και διακοσμητικά άνθη στις αποχρώσεις του μπλε κοβαλτίου.

Παρατηρήσεις

Το σπίτι, σύμφωνα με την σημερινή ιδιοκτήτρια η οποία βασίστηκε σε παλιά διαθήκη, ήταν ήδη κτισμένο το 1835. Διαδοχικοί ιδιοκτήτες ήταν οι οικογένειες Στυλίδου, Τσέρη και Δέρβα. Σήμερα λειτουργεί ως ξενώνας. Ζωγραφικές διακοσμήσεις υπήρχαν και στον τοίχο του κλιμακοστασίου που οδηγεί στο ανώγειο. Οι τελευταίες, οι οποίες παρίσταναν λουλούδια, έχουν καταστραφεί, σύμφωνα με τη σημερινή ιδιοκτήτρια). Το ότι δεν θυμάται να είχαν ζωγραφικό διάκοσμο ο οντάς ή η κρεβάτα δεν αποκλείει αυτό το ενδεχόμενο. Ίσως καταστράφηκαν πριν από τα μέσα του 20ού αιώνα.

Το χειμωνιάτικο μαντζάτο διατηρεί το διάκοσμό του σχεδόν ανέπαφο, αν εξαιρέσουμε έναν τοίχο ο οποίος είχε φουσκώσει από της βροχές και αναγκαστικά κατασκευάστηκε εκ νέου. Τα δύο εξωτερικά παράθυρα εκατέρωθεν του τζακιού στον τοίχο ο οποίος ανακατασκευάστηκε, δεν υπήρχαν. Το δωμάτιο ήταν «γκαβό», όπως λέγονται στην περιοχή αυτού του είδους τα δωμάτια, και δεχόταν έμμεσο φωτισμό από το υπάρχον παράθυρο που βλέπει στην κρεβάτα.

Πληροφορητές / ιδιοκτήτες
Βαγγελιώ Δέρβα. Τόπος μόνιμης διαμονής: Κήποι.
Εικόνες
oikia-stylidou-gkavo-domatio

Στέφανος Τσιόδουλος, Η ζωγραφική των σπιτιών του Ζαγορίου, τέλη 18ου - αρχές 20ού αιώνα. Ιστορική και πολιτισμική προσέγγιση, Ριζάριο Ίδρυμα, Αθήνα 2009