Κήποι - Οικία Λιάγκα (γνωστή σήμερα ως καλύβα Σωκράτη Γκρούια)

Διώροφη κατοικία. Ακατοίκητη.
Κήποι
Διακοσμημένοι χώροι

Ανώγειο: τρία δωμάτια.

Κατάσταση τοιχογραφιών
Κακή. Το μεγαλύτερο μέρος των διακοσμήσεων έχει καταρρεύσει.
Περιγραφή διακόσμου

Σε τρία δωμάτια του ανωγείου έχουν διατηρηθεί μέχρι σήμερα μισοκατεστραμμένα τμήματα ζωγραφικού διακόσμου. Τα δύο από αυτά τα δωμάτια διασώζουν διακοσμήσεις σε τρεις ζώνες σε οριζόντια διάταξη.

Πρώτο δωμάτιο: η διακοσμητική φρίζα, η οποία αναπτύσσεται κάτω ακριβώς από τη χαμηλή οροφή, περιλαμβάνει συμβατικό εξοχικό τοπίο μέσα σε ελλειπτικό πλαίσιο το οποίο περιβάλλεται από απλούστατα ροκοκό διακοσμητικά μοτίβα χρώματος μπλε κοβαλτίου πάνω σε ωχροκίτρινο κάμπο. Το τοπίο είναι συμμετρικό γύρω από κάθετο άξονα. Η μεσαία ζώνη αποτελείται από μεγάλα ορθογώνια πλαίσια χωρίς παραστάσεις.

Δεύτερο δωμάτιο: φέρει απλό γεωμετρικό διάκοσμο και στις τρεις ζώνες.

Τρίτο δωμάτιο: οι τοίχοι του τρίτου δωματίου είναι χρωματισμένοι στις αποχρώσεις του γαλάζιου. Περιμετρικά πάνω από το πάτωμα αναπτύσσεται ζώνη με επαναλαμβανόμενα διακοσμητικά στοιχεία. Το δωμάτιο αυτό παραπέμπει σε νεοκλασικές επιδράσεις.

Παρατηρήσεις

Το ισόγειο τμήμα της παλαιάς οικίας έχει μετατραπεί σε χώρους σταβλισμού αιγοπροβάτων και πουλερικών, ενώ τα δωμάτια του ανωγείου σε αποθηκευτικούς χώρους. Το τρίτο δωμάτιο πρέπει να διακοσμήθηκε αργότερα από τα άλλα δύο. Άλλωστε δεν είναι σπάνιο το φαινόμενο να συνυπάρχουν στο ίδιο σπίτι διακοσμήσεις διαφορετικών χρονικών περιόδων.

Εικόνες
oikia-liagka

Στέφανος Τσιόδουλος, Η ζωγραφική των σπιτιών του Ζαγορίου, τέλη 18ου - αρχές 20ού αιώνα. Ιστορική και πολιτισμική προσέγγιση, Ριζάριο Ίδρυμα, Αθήνα 2009