Κήποι - Οικία Κοκομέλως (μετέπειτα Αθηνάς Πανταζή, σήμερα Μενέλαου Μακρή)

Διώροφη κατοικία. Ακατοίκητη.
Κήποι
Διακοσμημένοι χώροι

Ανώγειο: οντάς.

Κατάσταση τοιχογραφιών
Καταστράφηκαν τον Ιανουάριο – Φεβρουάριο του 2005, όταν κατέρρευσε η σκεπή του σπιτιού εξαιτίας των ισχυρών χιονοπτώσεων.
Περιγραφή διακόσμου

Ο διάκοσμος των τοίχων αναπτυσσόταν σε οριζόντιες επάλληλες ζώνες. Στη άνω ζώνη διατάσσονταν συνθέσεις με φυτικά μοτίβα. Οι συνθέσεις χωρίζονταν μεταξύ τους με ζωγραφιστούς κιονίσκους. Σε μία σύνθεση αποδιδόταν κατσίκι καθώς συνέλεγε τροφή από θάμνο. Στη ζωφόρο πάνω από τη μεσάντρα παριστανόταν τειχισμένη πόλη με χριστιανικό ναό στο κέντρο. Στη μεσαία ζώνη διατάσσονταν ορθογώνιες συνθέσεις με ροκοκό φυτικά και γεωμετρικά κοσμήματα. Στην κατώτερη ζώνη είχε περαστεί ενιαία βαφή χρώματος χοντροκόκκινου. Το κυρίαρχο χρώμα των διακοσμήσεων ήταν η ώχρα.

Η ξύλινη οροφή του οντά αναπτυσσόταν σε δύο επίπεδα. Οι σανίδες του πρώτου επιπέδου έφεραν άνθινο ροκοκό γραπτό διάκοσμο. Στον οκταγωνικό κάμπο της οροφής (δεύτερο επίπεδο) σχηματιζόταν κάναβος με διασταυρούμενα πηχάκια και στο κέντρο διαμορφωνόταν ξύλινη πολυγωνική ροζέτα με άνθινα ζωγραφιστά μοτίβα.

Επιγραφές

Εγχάρακτη χρονολογία σε πέτρα στον εξωτερικό τοίχο του δωματίου που φέρει τις τοιχογραφίες: «1838».

Παρατηρήσεις

Η περιγραφή του διακόσμου βασίστηκε σε επιτόπια έρευνα στις 24/8/2003. Τότε η κατάστασή του ήταν μέτρια και παρατηρούνταν αποκολλήσεις του σοβά από τη λιθοδομή.

Εικόνες
oikia-kokomelos-ontas-2oikia-kokomelos-ontas-3oikia-kokomelos-ontas-4oikia-kokomelos-ontas-5oikia-kokomelos-ontas-1

Στέφανος Τσιόδουλος, Η ζωγραφική των σπιτιών του Ζαγορίου, τέλη 18ου - αρχές 20ού αιώνα. Ιστορική και πολιτισμική προσέγγιση, Ριζάριο Ίδρυμα, Αθήνα 2009