Δίλοφο - Οικία Παλαιού

Διώροφη κατοικία. Κατοικείται περιστασιακά.
Δίλοφο
Διακοσμημένοι χώροι

Ισόγειο: μαντζάτο. Ανώγειο: οντάς.

Κατάσταση τοιχογραφιών
Πολύ καλή.
Περιγραφή διακόσμου

Μαντζάτο ισογείου: γεωμετρικός νεοκλασικός διάκοσμος.

Οντάς ανωγείου: στον ένα τοίχο απεικονίζεται, περίπου στο φυσικό μέγεθος, ολόσωμη όρθια ανδρική φιγούρα με γενειάδα και μακριά μαλλιά, η οποία φορά ιμάτιο και χιτώνα. Στα χέρια κρατάει φτυάρι. Πάνω στο φτυάρι είναι γραμμένη η λέξη: «ΕΡΓΑΖΟΥ». Σε άλλον τοίχο απεικονίζεται ο Προμηθέας αλυσοδεμένος σε βράχο, καθώς του επιτίθεται ο αετός, ενώ γυναικεία μορφή προσπαθεί να εμποδίσει την επίθεση.

Η οροφή του οντά φέρει νεοκλασικό διάκοσμο. Στο κέντρο απεικονίζεται άνθινο στεφάνι, δύο ερωτιδείς με τόξο και φαρέτρες και δύο χερουβείμ. Περιμετρικά αναπτύσσονται συνθέσεις με εξοχικά τοπία, οικισμούς και γέφυρες. Σε μία από τις συνθέσεις απεικονίζονται τρία ηφαίστεια που εκρήγνυνται, ενώ στο πέλαγος πλέει ατμόπλοιο. Σε άλλη μία απεικονίζεται ποταμόπλοιο, ιστιοφόρο και καΐκι.

Επιγραφές

Λίθινη εντοιχισμένη πλάκα στην πρόσοψη του σπιτιού φέρει τη χρονολογία: «1898».

Επιγραφή σε ζωγραφική σύνθεση με τον αλυσοδεμένο Προμηθέα στον τοίχο του οντά: «Τω Κυρίω / Βασιλείω Γ. Παλαιού / αδελφοί Γ. Βούρη / εκ Χιονιάδων / χαίρειν. 1898.».

Παρατηρήσεις

Ο κτήτορας Βασίλειος Παλαιός ταξίδευε στην Αίγυπτο. Για το κτίσιμο της οικίας δαπανήθηκε το ποσό των 1100 χρυσών λιρών.

Η σύνθεση των αδελφών Βούρη με τον Προμηθέα αποτελεί παραλλαγή ενός έργου του Εδουάρδου Μύλλερ. Οι δύο συνθέσεις των τοίχων του οντά είναι μονόχρωμες και τονικές.

Πληροφορητές / ιδιοκτήτες
Καίτη Μακρυγιώργου. Επάγγελμα: οικιακά. Τόπος μόνιμης διαμονής: Αθήνα.
Εικόνες
oikia-palaiou-ontasoikia-palaiou-orofi-onta-1oikia-palaiou-orofi-onta-2

Στέφανος Τσιόδουλος, Η ζωγραφική των σπιτιών του Ζαγορίου, τέλη 18ου - αρχές 20ού αιώνα. Ιστορική και πολιτισμική προσέγγιση, Ριζάριο Ίδρυμα, Αθήνα 2009