Δίλοφο - Οικία Μιχαηλίδη

Διώροφη κατοικία. Ακατοίκητη.
Δίλοφο
Διακοσμημένοι χώροι

Ισόγειο: τρία δωμάτια. Το ένα από αυτά είναι η κουζίνα, η οποία διαθέτει νεροχύτη και μεσάντρα. Ανώγειο: ένα δωμάτιο.

Κατάσταση τοιχογραφιών
Οι τοιχογραφίες εμφανίζουν αρκετές φθορές λόγω υγρασίας. Επίσης, έχουν προκληθεί αποκολλήσεις εξαιτίας του φουσκώματος των σοβάδων.
Περιγραφή διακόσμου

Ισόγειο: Και τα τρία δωμάτια διατηρούν τον παλαιότερο τύπο διακόσμησης: η ανώτερη από τις τρεις οριζόντιες ζώνες φέρει απλό άνθινο ροκοκό διάκοσμο, η μεσαία σχηματοποιημένα μπουκέτα με λουλούδια ή ανθοφόρα ανθοδοχεία μέσα σε ζωγραφιστά ορθογώνια πλαίσια και η κατώτερη, απομίμηση ορθομαρμάρωσης. Οι τοίχοι του δεύτερου δωματίου έχουν καλυφθεί με ελαιοχρώματα που εξαφάνισαν σχεδόν εξολοκλήρου τα διακοσμητικά μοτίβα.

Ανώγειο: πρόκειται για νεοκλασικού τύπου διάκοσμο όπου η κατώτερη ζώνη των τοίχων απομιμείται ορθομαρμάρωση, ενώ η ανώτερη, κάτω από την οροφή, περιλαμβάνει διακοσμητική πτυχωτή ταινία. Το κύριο τμήμα των επιφανειών των τοίχων είναι βαμμένο με γαλάζιο χρώμα. Στις δύο ζώνες που αναφέραμε εναλλάσσονται οι κόκκινες και οι γαλάζιες αποχρώσεις. Στις ίδιες αποχρώσεις είναι βαμμένη και η οροφή.

Παρατηρήσεις

Η οικία ανήκε στον Κωνσταντίνο Μιχαηλίδη ο οποίος ήταν έμπορος ξυλείας στη Ρουμανία, όπου και πλούτισε. Το οικόπεδο όπου είναι χτισμένη η οικία ανήκε μέχρι το 1894 στην οικογένεια Τσάτσου. Ο μαχαλάς αυτός, άλλωστε, είναι γνωστός ως «Τσατσαίικα». Ο γιος του Κωνσταντίνου, Βασίλειος, ήταν γιατρός, ενώ ο εγγονός του Γεώργιος, επίσης γιατρός, άφησε κληροδότημα στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.

Τα δωμάτια του ανωγείου είναι ψηλοτάβανα, ευρύχωρα και έχουν ημικυκλικά παράθυρα. Αντίθετα, τα δωμάτια του ισογείου είναι χαμηλοτάβανα και διαθέτουν το γνωστό ξύλινο περιμετρικό ράφι στο ύψος των πρεκιών των παραθύρων. Αντίστοιχη διαμόρφωση των δύο ορόφων συναντάμε στην οικία Πλακίδα στο Κουκούλι. Γεγονός είναι ότι τόσο στο ισόγειο, όσο και στο ανώγειο έχουμε πλήρη ταύτιση διακοσμητικών και αρχιτεκτονικών στοιχείων.

Πληροφορητές / ιδιοκτήτες
Αλεξάνδρα Βαρζώκα. Επάγγελμα: δημόσιος υπάλληλος. Τόπος μόνιμης διαμονής: Ιωάννινα.
Εικόνες
oikia-mixailidi-mantzato-isogeiou-1oikia-mixailidi-mantzato-isogeiou-2

Στέφανος Τσιόδουλος, Η ζωγραφική των σπιτιών του Ζαγορίου, τέλη 18ου - αρχές 20ού αιώνα. Ιστορική και πολιτισμική προσέγγιση, Ριζάριο Ίδρυμα, Αθήνα 2009