Δίκορφο - Οικία Στεργιάδη

Διώροφη κατοικία. Ακατοίκητη. Μεγάλο τμήμα της έχει καταρρεύσει.
Δίκορφο
Διακοσμημένοι χώροι

Ανώγειο: οντάς.

Κατάσταση τοιχογραφιών
Το ταβάνι και το πάτωμα του οντά έχουν καταρρεύσει και ως εκ τούτου δεν έχει κανείς πρόσβαση στο δωμάτιο. Είναι ζήτημα χρόνου να καταρρεύσουν και οι τοίχοι.
Περιγραφή διακόσμου

Άνθινος νεοκλασικός διάκοσμος. Στον έναν τοίχο αναπτύσσεται ζωγραφιστή ανοιχτή αυλαία που καλύπτει όλο το πλάτος του. Σε τμήμα του τοίχου πίσω από την πόρτα έχει ζωγραφιστεί κακότεχνη αντρική φιγούρα σε κατατομή που φέρει ξίφος. Η φιγούρα είναι στραμμένη προς το εσωτερικό του δωματίου. Από τις δύο οριζόντιες διακοσμητικές ζώνες η κατώτερη απομιμείται ορθομαρμάρωση.

Παρατηρήσεις

Η φιγούρα με το ξίφος είναι στραμμένη προς εντοιχισμένο ντουλάπι. Σύμφωνα με προφορική παράδοση, ο ιδιοκτήτης παράγγειλε στο ζωγράφο να ζωγραφίσει την αντρική μορφή, έτσι ώστε τα παιδιά να φοβούνται να ανοίξουν και να αφαιρέσουν το περιεχόμενο του ντουλαπιού. Σήμερα (2003), η στέγη και τα πατώματα της οικίας έχουν καταρρεύσει.

Εικόνες
oikia-stergiadi-ontas-1oikia-stergiadi-ontas-2

Στέφανος Τσιόδουλος, Η ζωγραφική των σπιτιών του Ζαγορίου, τέλη 18ου - αρχές 20ού αιώνα. Ιστορική και πολιτισμική προσέγγιση, Ριζάριο Ίδρυμα, Αθήνα 2009