Βίτσα - Οικία Σιαμπάνη (σήμερα Πανάγιως Βασδέκη)

Διώροφη κατοικία. Κατοικείται μόνιμα.
Βίτσα
Διακοσμημένοι χώροι

Ισόγειο: ένα δωμάτιο, όπου υπάρχει και στέρνα.

Κατάσταση τοιχογραφιών
Μέτρια. Παρατηρούνται αποκολλήσεις του υποστρώματος της ζωγραφικής επιφάνειας.
Περιγραφή διακόσμου

Οι διακοσμήσεις αναπτύσσονται σε μία στενή λωρίδα περιμετρικά των τοίχων κάτω από την οροφή. Οι συνθέσεις διατάσσονται μέσα σε ορθογώνια πλαίσια από χοντροκομμένη ζωγραφιστή ριγέ ταινία, η οποία με το μέγεθος και τα χρώματά της αναδεικνύεται περισσότερο από τις συνθέσεις που η ίδια προσπαθεί να αναδείξει. Μία σύνθεση παριστάνει δύο ξιφήρεις στρατιώτες έτοιμους να αναμετρηθούν. Στο κεφάλι φορούν κόκκινο πηλίκιο με φούντα και τα ρούχα τους φαίνονται να είναι ευρωπαϊκά. Από τη μία και την άλλη μεριά τοποθετούνται οίκημα και δέντρο αντίστοιχα. Σε μία άλλη σύνθεση, ξιφήρης άνδρας επιθεωρεί στοιχισμένους στρατιώτες, οι οποίοι έχουν τα όπλα έπ’ ώμου. Η ενδυμασία τους είναι ίδια με αυτή των ανδρών της προηγούμενης σύνθεσης. Η σκηνή της επιθεώρησης πλαισιώνεται από δύο δέντρα και ένα παράξενο οίκημα, το οποίο φέρει τρεις σταυρούς στη στέγη του. Σε άλλο σημείο της ζωγραφιστής φρίζας τοποθετούνται τρία ρωμαλέα δέντρα -ίσως πρόκειται για κυπαρίσσια- ενώ κάπου αλλού παριστάνεται παρόμοιο με τα προηγούμενα οικοδόμημα. Τα περιγράμματα των κτιρίων, των δέντρων και των ανθρώπινων μορφών έχουν σχεδιαστεί με μολύβι.

Επιγραφές

Εγχάρακτη πλάκα εξωτερικά στο περιθύρωμα της πόρτας της αυλόθυρας: «1866 Ιουλιου 11 Χ : Υ : Σ».

Στον εξωτερικό τοίχο της πρόσοψης του σπιτιού υπάρχει ζωγραφιστή επιγραφή: «Φίλιππος. Χ. Σιαμπάνη / 1872 Σεπτεμβρίου 30 Ημέρα / τετάρτι». Η επιγραφή βρίσκεται στο τύμπανο οριζόντιου υπέρθυρου, με ανακουφιστικό τόξο, σε παράθυρο του ορόφου.

Σε τοίχο του δωματίου με το ζωγραφικό διάκοσμο έχει γραφτεί με μολύβι επάνω στη ζωγραφική επιφάνεια, σε δύο σημεία, η χρονολογία «1863» και το όνομα «Χριστόδουλος Σπ[…]».

Παρατηρήσεις

Η οικία αγοράστηκε το 1921-22 από την οικογένεια Βασδέκη. Από όσο θυμούνται οι σημερινοί ιδιοκτήτες κανένας της χώρος δεν έφερε ζωγραφικό διάκοσμο. Οι ιδιοκτήτες, αργά ή γρήγορα, θα σοβατίσουν το δωμάτιο της στέρνας γιατί το μεγαλύτερο μέρος του σοβά έχει καταρρεύσει και έτσι ο εναπομείνας διάκοσμος θα καταστραφεί.

Πληροφορητές / ιδιοκτήτες
Βούλα Βασδέκη-Βαταβάλη. Επάγγελμα: συνταξιούχος ιδιωτική υπάλληλος. Τόπος μόνιμης διαμονής: Ιωάννινα.
Εικόνες
oikia-siampani-1oikia-siampani-2

Στέφανος Τσιόδουλος, Η ζωγραφική των σπιτιών του Ζαγορίου, τέλη 18ου - αρχές 20ού αιώνα. Ιστορική και πολιτισμική προσέγγιση, Ριζάριο Ίδρυμα, Αθήνα 2009